dinsdag 21 april 2009

Zilver, salpeterzuur en ammonia!


Vanavond ben ik weer naar edelsmeden geweest! En zowaar heb ik ook eens iets af in één avond.... nou ja niet helemaal want de zilveren balletjes zou ik ooit verwerken in een ring maar dat was niet helemaal wat ik er van verwachtte. Dus die kwamen nu goed van pas...
Veel geschuurd, gepolijst.... toch weer een vlekje wegschuren, weer polijsten enz enz gedaan vanavond.
De balletjes zijn gewoon uit een plaat zilver gemaakt. Je zaagt twee cirkeltjes uit, slaat ze per stuk tot een halve balletje in een mal. En dan moeten ze zodanig gevijld/geschuurd worden dat ze op elkaar aansluiten. En dan solderen (maar eerst moet er aan één kant een gaatje geboord worden, anders kan de warmte nergens heen in het balletje.
Maar het grappige is dat als je zilver hebt gesoldeerd/verhit, koel je het eerst af in water en dan gaat het de bak met salpeterzuur in. Normaal spoel je het salpeterzuur er weer in de waterbak af. Maar ja zo'n balletje (waar dat gaatje dus nog steeds in zit) loopt natuurlijk vol met dat spul. En als je dat niet goed schoonmaakt met ammonia wordt je zilver aquablauw..... Ik hoop dat het een beetje zichtbaar is op de foto. Maar het is echt een hele mooie kleur. Helaas kan je het gewoon niet zo houden. De kleur slijt eraf bij het dragen als sieraad.
Nu ligt het object wat ik af heb gemaakt vanavond in een stinkend bakje ammonia om te zorgen dat het niet blauw uitslaat.
Helaas kan ik jullie nog een foto van het sieraad laten zien omdat het een kadootje is voor iemand die binnenkort jarig is:-) Dus dit is een sneakpreview van het sieraad in het bakje ammonia!

2 opmerkingen:

 1. ja hoor is zichtbaar op de foto, mooi kleurtje! Ben je nog niet high van de ammonia?
  Groetjes Klaske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Intussen heeft Jellie, die 4 mei jarig is, de armband al gekregen!
  Ze heeft me vorige week uit de brand geholpen met de braderie in Leeuwarden! 'sOchtend durfde ik mijn spullen nog wel te laten te staan bij de kraam op de braderie in Leeuwarden om half 9, maar om 5 uur 's middags dus niet! Gelukkig heeft ze zich vergist in de datum met een afspraak met vrienden en kon ze mij toch helpen met inladen om 5 uur!
  Nogmaals bedankt!!
  Misschien mag ik morgen nog even een fotootje maken van het eindresultaat voor mijn weblog?

  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen